Κακλαμάνης Θωμάς

Κακλαμάνης Θωμάς

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ «ΔΙΑΥΛΟΣ»


            

 Στράτου Τσέγιου 9

 31 100, ΛΕΥΚΑΔΑ

 Τηλ. 26450 24248 Fax:26450 23176

 
Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Λευκάδας «Δίαυλος», έχοντας ως βασική αρχή ότι καλύτερη πρόληψη είναι αυτή που δε μιλά για τα ναρκωτικά, αλλά αντιμετωπίζει τις γενεσιουργές αιτίες, διοργανώνει για τη σχολική χρονιά 2013-2014 δύο βιωματικά σεμινάρια εκπαίδευσης στα υλικά πρόληψης «Δεξιότητες για Παιδιά του Δημοτικού» και «Ο κήπος με τις 11 γάτες» που απευθύνονται σε δασκάλους, και ένα βιωματικό σεμινάριο εκπαίδευσης για νηπιαγωγούς στο υλικό «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο».

         Το πρόγραμμα «Δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην  εκπαίδευση των παιδιών σε δεξιότητες απαραίτητες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της σημερινής ζωής, ώστε να προστατεύονται όσο μπορούν περισσότερο από κάθε μορφής κακοποίηση, κάθε μορφής συμπεριφορά που είναι βλαπτική για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

         «Ο κήπος με τις 11 γάτες», αποτελεί ένα εικονογραφημένο παραμύθι, σημαντικό βοήθημα για δασκάλους, που βρίσκονται πραγματικά αμήχανοι μπροστά στο ζήτημα της σωστής ενημέρωσης των παιδιών για τις ουσίες. Συνδυάζει, με αξιοθαύμαστο τρόπο, ένα ελκυστικό ανάγνωσμα για παιδιά, που όμως δομήθηκε με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις στην αντιμετώπιση της κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών. Προωθεί τη σωστή ενημέρωση και ισχυροποίηση των αντιστάσεων της πιο ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας, που αποτελούν τα παιδιά, αποσαφηνίζοντας και  φέρνοντας για συζήτηση -μέσα στην τάξη- τους βαθύτερους μηχανισμούς, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράγοντες κινδύνου στη ζωή ενός ανηλίκου.

      Το εκπαιδευτικό υλικό «Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο» πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρόληψης για παιδιά προσχολικής ηλικίας, το οποίο προσφέρει στους νηπιαγωγούς τρόπους ανάπτυξης συγκεκριμένων θεμάτων, που αφορούν στην καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών (επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης) και στη διαχείριση θεμάτων ψυχικής υγείας στη νηπιακή ηλικία. 


                                                            
                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου